Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Κύκλωμα - μαμούθ 6 δισ. ξεσκέπασε η ΓΓΔΕ


Κύκλωμα - μαμούθ 6 δισ. ξεσκέπασε η ΓΓΔΕ

Πανευρωπαϊκό κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται 18 ελληνικές εταιρίες και αφορά σε εικονικές συναλλαγές συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ στα δίχτυα της ΓΓΔΕ. Το βελγικό πρόγραμμα που έκανε τη διαφορά.




Με βελγική πατέντα, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κατάφεραν να ξεσκεπάσουν πανευρωπαϊκό κύκλωμα απάτης ΦΠΑ, με τζίρο έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάπως έτσι, η Κατερίνα Σαββαϊδου και οι «ράμπο» της έδειξαν ότι και η Ελλάδα μπορεί – αν θέλει- να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή.

Η ιστορία ξεκινά το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Τρεις βέλγοι εφοριακοί, κομίζοντας τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουνδέκα ελεγκτές της Υπηρεσίας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του αποκαλούμενου «μικρού ΣΔΟΕ» της ΓΓΔΕ.

Η εκπαίδευση γίνεται χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ και παρουσιάζεται το δικό τους σύστημα ανάλυσης κινδύνου το οποίο κάνει χρυσές δουλειέςστο Βέλγιο κατά τον φοροφυγάδων.

Δεν είναι τίποτε άλλο από μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας εντοπίζονται οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του δημοσίου με στόχο την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ.

Με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, η βελγική πατέντα συλλέγει και διασταυρώνει στοιχεία (μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, μέσων κοινωνική δικτύωσης και διαδικτύου) για την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων.

Διασταυρώνει , αναλύει και χτυπάει σήμα κινδύνου αν εντοπίσει ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς. Μετά αναλαμβάνουν οι ελεγκτές με τα κλασικά μέσα. Αυτοψία στην έδρα της επιχείρησης. Αν διαπιστωθεί ότι είναι εταιρεία μαϊμού – απενεργοποιείται απευθείας το ΑΦΜ και επομένως δεν μπορεί καν να διεκδικήσει τον ΦΠΑ που οραματιζόταν μέσω αλλεπάλληλων εικονικών συναλλαγών, να βάλει στο χέρι.

Η δοκιμαστική εφαρμογή της πατέντας αυτής στην Αθήνα, οδήγησε στην αποκάλυψη 18 ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες εμπλέκονταν σε πανευρωπαϊκές συναλλαγές ύψους 6 δισ. ευρώ. Μετά από αυτοψία των ελεγκτών, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εικονικές συναλλαγές. Οι ΑΦΜ των 18 επιχειρήσεων, απενεργοποιήθηκαν απευθείας.

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή, η ΓΓΔΕ εισηγείται στην πολιτική ηγεσία την απόκτηση του συγκεκριμένου προγράμματος ανάλυσης κινδύνου από τη βέλγικη φορολογική διοίκηση, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα υιοθέτησής του θα είναι εντυπωσιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου