Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Γιατί δεν συναντήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο;




Η Προεδρία της Δημοκρατίας δηλώνει (ανεπισήμως) ότι δεν ζητήθηκε συνάντηση. Πηγές του Πατριαρχείου μόλις μας επιβεβαίωσαν ότι όντως δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα και καμία σχετική κρούση, αλλά και ότι ο Πατριάρχης είχε προγραμματίσει να είναι εκτός Μόσχας έως τις 17 του μηνός.

Το γεγονός ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που έρχεται στη Ρωσία και δεν συναντά τον Πατριάρχη Μόσχας ήταν φυσικά η αιτία, που γέννησε τα ερωτήματα, τόσο τα δημοσιογραφικά, όσο και μεταξύ πολλών πολιτών, Ελλήνων και Ρώσων, που παρακολουθούν τα ελληνορωσικά πράγματα.


Μάλιστα στις 12 του μηνός ο Κύριλλος είχε αποστείλει στον ΠτΔ συγχαρητήριο τηλεγράφημα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους (με το παλαιό ημερολόγιο, κατά τη ρωσική παράδοση και σιγά μην βρείτε την είδηση του τηλεγραφήματος στο ΑΠΕ...).

Υπενθυμίζουμε απλώς ότι κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Μόσχας, εφόσον δεν συμφωνούν (ούτε) στη διοργάνωση της (εντελώς απίθανης) Οικουμενικής Συνόδου εντός του 2016.

Ότι η χρονιά αυτή, που είναι επίσης Έτος Ελλάδας-Ρωσίας και έτος της Χιλιετίας ρωσικής μοναχικής παρουσίας στο Άγιον Όρος (για την οποία βέβαια επίσης υπάρχουν αμφισβητήσεις), μοιάζει να έχει προετοιμαστεί και να κινείται πολύ υποτονικά, όσο κι αν προσπάθησαν οι πρόεδροι Β.Πούτιν και Π.Παυλόπουλος να την αναβαθμίσου. Η αίσθησή μου είναι ότι αν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί με την Ελλάδα ο Β.Πούτιν εντός του έτους, θα είναι μόνο για να επισκεφθεί το Άγιον Όρος στις τελετές των 1000 χρόνων.

Συγκρατήστε και την απάντησή του στη νέα δημόσια πρόσκληση του Π.Παυλόπουλου, είπε απλώς "Ευχαριστώ", ούτε "θα προσπαθήσω", ούτε "θα έρθω", επομένως οριστική απόφαση δεν υπάρχει και δεν μπορεί κιόλας να υπάρξει με όσα πολύ σοβαρότερα συμβαίνουν και απαιτούν εγρήγορση Πούτιν. Η επίσκεψη του ΠτΔ χαρακτηρίστηκε από το ρωσικό πρωτόκολλο "ιδιωτική", εφόσον αφορμή της ήταν η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Προεδρικής Ακαδημίας Λαϊκής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης και η συμμετοχή του στο Φόρουμ Γκαϊντάρ. Παρεμπιπτόντως, το Φόρουμ Γκαϊντάρ θεωρείται μεταξύ άλλων η κορυφαία συνάντηση του "φιλελεύθερου" (και μειοψηφικού) πυλώνα της ρωσικής ηγεσίας (ο άλλος, ο πλειοψηφικός και ηγετικός, είναι ο πυλώνας των λεγόμενων "σιλαβικί", δηλαδή των προερχόμενων από τις μυστικές υπηρεσίες και το στρατό). Το ρεπορτάζ συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου